Teachers

Teachers must be mentors, friends and goals.

On them we place the chore of inspiration, altering ourselves in emulation, crowding with our dreams their undremt souls. How can they bear the burdens that we lay, except they know some teachers along the way stood for them in just the same relation.



fredag 8. april 2011

Påskepynt

Nå har vi laget påskepynt i heimen. Vel.... vi og vi.... Mamma (jeg) har strikket, vasket (tovet) og sydd sammen. Tuva-lille har stappet dem med putefyll. Og nå pynter de opp i heimen. Riktig så morsomme ble de. Nesten så en får lyst til å strikke flere. Oppskriften er hentet fra boka "Krymp!" av Birte Aartun, og jeg har bare brukt noe restegarn av ull. Boka og garn kan du kjøpe på: http://www.pinnsvindesign.no

tirsdag 5. april 2011

Grove rundstykker

Ingredienser
* 500 g siktet hvetemel
* 250 g sammalt hvete
* 250 g sammalt rug
* 1 ts salt
* 2,5 ts sukker
* 50 g gjær
* 3,5 dl lunkent vann
* 3 ss olje

Tilberedning
1. Bland alt det tørre. Rør ut gjæren i det lunkne vannet, og ha det sammen med oljen i det tørre. Elt deigen for hånd eller i maskin til den ikke kleber.
2. La deigen heve til dobbelt størrelse på lunt sted i cirka halv time.
3. Rull ut 16 rundstykker og sett dem på plate. La de heve cirka en halv time.
4. Pensle med vann. Rundstykkene stekes midt i ovnen ved 200 – 250 C til de blir gyldne i cirka 10 minutter.

lørdag 26. mars 2011

I dag skal vi bake boller. Skal du? Her er en god oppskrift:

Ingredienser:
1 kg hvetemel
200 g margarin (eventuelt 2,2 dl flytende margarin)
4 dl melk
2 egg
1 pakke tørrgjær for søte deiger (den røde)
1 ts salt
1 ts kardemomme
2 dl sukker

Egg eller melk til pensling. (Personlig foretrekker jeg melk.)

(Evt 1 dl rosiner om du vil ha rosinboller)

Fremgangsmåte:

Bland melk og margarin i en kjele, og varm dette til det er lunkent (ca 40 grader, ikke mer). Pisk egg og sukker lett. Det tørre blandes sammen i en passende bakebolle (hold igjen litt mel), og det våte jobbes inn til man har en jevn deig. Juster konsistensen med melet du holdt igjen. Men husk at tørr deig kan gi tunge boller, den kan godt være litt klissete! Hvis du bruker eltemaskin, la denne gå i minst 5 minutter. Gjør du det for hånd, bør du elte i 15 min for å få en god deig.
Hev deigen i bakebollen tildekket med et klede på et lunt sted i ca 30 min.

Del deigen i 20 - 25 emner og trill ut bollene (bruk så lite mel som mulig til dette). Legg disse på bakepapir på stekeplate. Om du liker rosiner i bollene, elt inn rosinene før du deler deigen.

Stekeplatene med boller etterheves en lun plass i 45 min-1 time. Bollene skal bli ca dobbelt så store.

Bollene pensles med et sammenrørt egg eller melk, og stekes i forvarmet ovn på ca. 225 grader i ca 8-10 minutter.  (Bollene skal ha en gyllen, fin farge.) Avkjøl bollene på rist.